Преглед на материал

Есе за егоизмаЕсе за егоизма

Егоизъм това е също ревност, но защо хората ревнуват и въобще какъв е смисълът от това да ревнуваш? Как може да ревнуваш някого, когато този човек не е вещ. Той не е твоя лична, частна собственост и с кое право ти го наричаш твой? Ами защо се случва така, че ревнуваш някого, ревнуваш го толкова, че те боли все едно ти вадят зъб без упойка и само си мислиш този човек къде е сега, какво прави и дали точно в този момент не те предава? Ревнуваш го дори от миналото му? Това да ревнуваш някого означава, че ти този човек го искаш само за себе си и въобще не обращаш внимание на неговите интереси на това нещо някои хора му казват егоизъм.

В една или друга степен ние всички се борим с егоизма. След като егоизмът е нещо толкова широко разпространено, защо изобщо да се тревожим за него? Отговорът е, че егоизмът настина ни унищожва бавно и постепенно.

Началните форми на егоизма са: да се развиваме и живеем за сметка на другите; да претендираме и да изискваме от другите да признават нашите заслуги, да се радваме, когато другите грешат; да негодуваме срещу истинските...

Коментари


Няма намерени коментари