Преглед на материал

Сватбените традиции в БългарияСватбата в България

Всяка млада девойка мечтаее един ден да срещне мъжът на своя живот.А когато тази мечта стане реалност двамата организират предсватбено тържество - Годеж.   Традицията повелява годежът да се осъществи в дома на момичето, което заедно със семейството си е подготвило празнична трапеза. Момчето и родителите му искат официално ръката на момичето като носят дарове и момчето подарява на момичето “нишан” (подарък, в който е скрит годежния пръстен).   В наши дни често младите предлагат на родителите си да ги заведат на ресторант и по време на вечерята им съобщават решението си за предстоящата сватба.   По време на годежа се обсъжда датата на сватбата и се определят финансовите задълженията на семействата.

Обикновено сватбата се насрочва около четири месеца до половин година, след като е подарен годежният пръстен. Събира се цялата рода и на двете страни.

Преди сватбата се прави така нареченото „ергенско парти”обикновено в петък. На вечеря се канят приятелите на младоженеца. Такава прощална вечер се организира и за...

Коментари


Няма намерени коментари