Преглед на материал

Характеристика на златотоЗЛАТОЗЛАТО

Златото е химически елемент със символ Au (от латински aurum, което означава блестене) и атомичен номер 79. Това е най-търсеният ценен метал, който през много векове е използван като пари, запас от ценности и в бижутерията. Металът се среща като буци самородно злато, или зрънца в скалите, в подземни жили и в алувиални наслагвания. Това е един от металите, използвани за сечене на монети. Златото е плътно, меко, блестящо и най-ковко и еластично от всички познати метали. Чистото злато има блестящ жълт цвят и затова е обсъждано като атрактивно.

Модерната индустрия включва в употреба златото в стоматологията и електрониката, където то традиционно намира употреба поради добрата му устойчивост на корозия.

Химически, златото е преходен метал и може да формира тривалентни и едновалентни катиони. Златото не реагира с повечето химикали, но е атакуем от хлора, флуора, акварел и цианид. Златото се разтваря в живак, формира амалгамни примеси, но не реагира с тях. Златото е неразтворимо в азотна киселина, която ще разтвори среброто и основните метали...

Коментари


Няма намерени коментари