Преглед на материал

Река ИгуасуРека Игуасу си проправя път през гъстата изумрудена тропическа гора и се спуска към платото Парана в Бразилия. Малко са местата на Земята, които превъзхождат по изумителност тази гледка, олицетворяваща суровата сила на природата.

На границата между Бразилия и Анжертина има изумителни низ от водопади, които, взети заедно, са 4 пъти по-широки от Ниагарския водопад и са с 30 метра по-високи. С оглушителен грохот ширещите се на 4 км водопади се спускат отвесно от ръба на платото Парана 82 м надолу в клисурата, сполучливо наречена La Garganta del Diablo („Дяволското гърло”). Пенест стълб от лека мъгла и пръски се надига от каменистия вход на клисурата. Над него се преплитат пъстроцветни дъги, а непрекъснатият тътен на падащата вода се чува на разстояние 24 км.

Когато посетила това великолепно място, Елинор Рузвелт, съпругата на президента на САЩ Франклин Д. Рузвелт, споделила: „В сравнение с това Ниагарският водопад изглежда като струя вода от кухненския кран.” А швейцарския ботаник Робер Шода (1865 - 1934г.) описва внушителното зрелище по следният начин: „Когато стоите в...

Коментари


Няма намерени коментари