Преглед на материал
Микробиологичен контрол
Микробиологичен контрол
д-р З. Денкова
Изпит : 1 въпрос - лекции
1 въпрос - упражнения
1 задача
Лекция 1
Микроорганизмите като замърсители на храните
С малки изключения етеричномаслените продукти ( ЕМп ) са нестерилни. В тях попадат сапрофитни и патогенни микроорганизми. Сапрофитните подлагат на развала субстратите и причиняват микробиологична развала. Патогенните и/или техните токсични продукти, могат да и да не се развиват в храните, но попаднали в човешкия организъм причиняват хранителни заболявания ( около 95% ). Като се използват факторите влияещи на растежа като :
Температура
Водна активност
Киселинност
Лъчиста енергия
Относителна влажност на въздуха
микроорганизмите на ЕМп могат да се унищожат или да се подтисне техния растеж. За дадена група храни е характерна специфична микробна популация. Видовете , родовете или групите микроорганизми съставящи тази популация формират т.нар. обичайна или обикновена микрофлора.
Микроорганизмите попадат в...
Няма намерени коментари